Duurzaamheid

Volgens de Nederlandse richtlijnen moet alle nieuwbouw duurzaam en energiezuinig zijn. In De Groene Eem zijn we nog een stap verder gegaan. Zo hebben we er onder andere voor gezorgd dat de woningen energiezuiniger zijn dan de minimale norm en de wijk klimaatadaptief is, bestand tegen hitte en met goede lokale opvang van water. Maar er is meer.

BENG 2=0, wat houdt dit in?

BENG 2=0 houdt in dat alle gebouwgebonden energie, ofwel de elektriciteit die jouw woning verbruikt, door jouw eigen zonnepanelen opgewekt wordt. Denk hierbij aan de verlichting, elektrisch koken en het verwarmen van tapwater. Je bent hiermee niet afhankelijk van stadsverwarming en alle woningen zijn uiteraard gasloos. Warm in de winter, koel in de zomer

In een ideale situatie is jouw woning comfortabel, warm in de winter en aangenaam koel in de zomer, toch? Het liefst zonder te veel impact op het milieu en hoge stookkosten. Voor de woningen in De Groene Eem geldt deze ideale situatie. De woningen zijn geïsoleerd volgens de laatste eisen. Zo blijft de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Precies zoals het hoort. 

Bovendien zijn alle woningen voorzien van vloerverwarming, zowel beneden als boven. Dit zorgt voor veel ruimte in huis. Ook zijn de woningen uitgerust met een duurzame luchtwater-warmtepomp met warmte terugwin-systeem. Deze installatie verwarmt in de winter en koelt in de zomer.

Ruimte voor groen en water

Jouw woning blijft koel in de zomer en warm in de winter. Maar hoe goed is de wijk ingesteld op het klimaat? Samen met de landschapsarchitecten van Buro Boot is goed gekeken naar het integreren van zoveel mogelijk groen in de wijk. Veel ruimte in de straten, veel verschillende soorten beplanting en een natuurpark. We hebben bestaande bomen op de locatie zoveel mogelijk herplant. Zo vind je vanaf het moment van oplevering al volwassen bomen terug in de wijk die voor schaduw zorgen en warmte absorberen. Hoe meer groen er in de straat is, hoe minder warm het wordt tijdens een hittegolf. Dit zijn enkele van de keuzes die we gemaakt hebben om hittestress tot een minimum te beperken.

Daarnaast hebben we vaker te maken met kortdurende, hevige regenval. Dit water wordt op een goede manier lokaal opgevangen. Denk hierbij aan een robuuste wadi structuur in de wijk. Ook het terugbrengen van de Eem -in het natuurpark achter het buurtgebouw- draagt bij aan een goede opvang en natuurlijke afvoer van hemelwater.

Duurzaam bouwen en korting op je rente met de Groenhypotheek

Voor de bouw van de rijwoningen maken we gebruik van prefab casco’s. Dit zijn geprefabriceerde onderdelen van de woningen, denk hierbij aan de wanden en de vloeren, die we in aantallen op de locatie plaatsen en in elkaar zetten. Dit zorgt voor minder uitstoot, onder andere vanwege minder transport en verkeer op de bouw. Daarnaast wordt in de woningen gebruikgemaakt van duurzaam gecertificeerd hout. 

Deze duurzame keuzes resulteren niet alleen in minder uitstoot en een hogere kwaliteit van jouw woning, maar ook in korting op je hypotheek. Voor De Jol, De Boeier en De Schouw geldt namelijk dat we een ‘Groenverklaring’ hebben. Deze is terug te vinden in het groenregister (https://registergroenverklaringen.nl/). Met deze verklaring zijn er hypotheekverstrekkers die jouw duurzame keuze voor De Groene Eem belonen met korting op jouw rente. Je kiest dan voor een Groenhypotheek. Informeer naar de mogelijkheden en kansen bij jouw hypotheekadviseur. 

Duurzame nieuwbouw De Groene Eem

  • BENG 2 = 0. Alle gebouwgebonden energie wordt door de eigen PV panelen opgewekt
  • Isolatie volgens de laatste eisen en volledig voorzien van vloerverwarming 
  • Prefabriceren van casco’s: Minder uitstoot/ werk en verkeer op de bouw en omgeving
  • Gebruik van gecertificeerd duurzaam hout
  • Klimaatadaptief door veel groen in de wijk (goed tegen hittestress en een veranderend klimaat), goede en lokale opvang van water 
  • Hergebruik van bestaand groen (zoveel mogelijk laten staan, anders herplanten, anders als (speelelement) in de wijk
  • Duurzame verwarming  Luchtwater warmtepomp met warmteterugwin systeem.  
  • Gebruik van duurzaam hout voorzien van de juiste keurmerken

Welke woning in De Groene Eem kies jij?